10 jaar Meta in België in 10 weetjes

Tien jaar geleden opende Meta - toen nog bekend als Facebook - de deuren van zijn kantoor in België. De woonkamer van Facebook’s eerste Belgische werknemer, country manager Alexis Lebedoff, deed daarvoor dienst. De platformen van Meta (Facebook, Instagram en Whatsapp) waren uiteraard al langer bekend in onze contreien, maar vanaf dat moment ook fysiek aanwezig. Daardoor vergrootte Meta zijn connectie met onze Belgische samenleving én zijn impact erop. Naar aanleiding van zijn 10de Belgische verjaardag lijst Meta daarom tien jaar in tien weetjes over de lokale initiatieven van Meta in België. 

1) Het koningshuis achter de schermen 

Enkele dagen voor de 184ste verjaardag van de Belgische monarchie opende koning Filip de officiële Facebookpagina van het paleis met een foto van zijn gezin. Twee dagen later, op 21 juli telt de pagina al 8.800 volgers, nu zijn het 101.000. Een jaar later volgt ook Instagram, dat ondertussen 110.000 volgers telt. Het koningshuis wil op die manier zijn connectie met de Belgische bevolking vergroten en hen een inkijk geven in hun activiteiten. Zo leren Instagram en Facebook ons bijvoorbeeld dat onze koning een excellente kitesurfer is. Ook vind je alle kerstboodschappen en alle boodschappen naar aanleiding van de Nationale feestdag op die kanalen terug.

Story image

2) 34,7 miljoen mensen doen "Safety Check' op 22 maart 2016

In de chaos van de terreuraanslagen in Zaventem en Brussel werd op 22 maart 2016 voor het eerst in België Facebook’s “Safety Check” geactiveerd. 891.500 mensen die zich in de buurt bevonden stelden op die manier 34,7 miljoen vrienden en familie gerust dat ze veilig waren.  

3) 22 Belgische groepen getrakteerd 

Er zijn talloze Facebook-groepen waar Belgen op zijn aangesloten. Die groepen worden aangestuurd door beheerders die hier vrijwillig veel tijd en passie insteken. Facebook besloot daarom in 2018 om de beheerders van enkele van die Belgische communities te bedanken met een heus “Thank You Dinner”, waaronder N.E.S.T. - dat een plek biedt voor weduwen met jonge kinderen. Een paar maanden later gingen ook enkele Belgische groepsbeheerders, zoals de beheerders van BeTech, VLCM en Namur Gourmande, mee naar Londen op de eerste Europese “Facebook Community Summit”. Daar konden ze hun ideeën delen met gelijkgestemden om hun groepen nog beter te maken.  

4) Samen met Child Focus verdwenen kinderen opsporen 

Sinds 2018 ondersteunt Meta Child Focus om verdwenen kinderen sneller op te sporen. Wanneer een kind in gevaar is, kan een onderzoeksrechter of procureur beslissen om een “Child Alert” uit te sturen. Wanneer dat gebeurt, toont Facebook de melding in het nieuwsoverzicht van de Belgische Facebookgebruikers. 

Story image

5) Brusselse stadsgids van en door Belgische Facebookers 

In samenwerking met verschillende Facebookgroepen, zoals Bruxelles Sans Supermarché en Belgian Cuisine, stelde Meta een eigen stadsgids op voor Brussel die onder andere met behulp van visit.brussels is verspreid. Daarin delen verschillende Brusselse  Facebook-groepen handige tips en tricks voor iedereen die Brussel wil bezoeken: gaande van leuke parcours om te joggen, plekjes om te eten tot tips om het openbaar vervoer te nemen voor mensen met een handicap.

6) Vers bloed en vrijwilligers voor Rode Kruis Vlaanderen 

In 2019 sloeg Meta de handen in elkaar met Rode Kruis Vlaanderen. Met op maat gemaakte workshops gaven Meta-experten tips en tricks hoe ze hun platform konden inschakelen om meer bloeddonoren te vinden op cruciale momenten. Bovendien leerde Meta het Rode Kruis de kneepjes van het vak om via het platform meer vrijwilligers aan te trekken. 

copyright: David Legreve
copyright: David Legreve

7) Drie Belgische fact-checkers 

In de strijd tegen fake news werkt Meta samen met verschillende onafhankelijke fact-checkers. Dat zijn nieuwsorganisaties of academische instanties die twijfelachtige Facebookberichten controleren op hun accuraatheid. Op basis van die fact-check kan Facebook waarschuwingen plaatsen bij de berichten en ze minder zichtbaar maken in de tijdlijn. In België werkt Facebook samen met Belgische journalisten in dienst van Knack, AFP (Agence France-Presse) en DPA (Deutsche Press Agentur) om berichten in het Nederlands, Frans en Duits te controleren.  

8) Hulp voor kmo’s in volle coronacrisis 

In volle coronacrisis waren Facebookpagina’s voor heel veel kleine ondernemers dé manier bij uitstek om in contact te blijven met hun klanten. Meta wou de lokale ondernemers in België dan ook zo goed mogelijk ondersteunen en lanceerde daarom verschillende initiatieven, zoals stickers waarmee mensen hun favoriete kmo in de picture konden zetten, gratis trainingssessies, een subsidieprogramma van €300.000 en Facebook Shops. Alexis Lebedoff ging zo ook langs bij de community “Alfavrouwen” om daar concrete tips en tricks te delen over het gebruik van de platformen van Meta voor hun onderneming.  

9) Belgische dance is hot op Facebook  

België staat wereldwijd bekend om zijn elektronische dansmuziek en dat zie je ook terug op Facebook. Zo zijn de Facebook pagina’s van Tomorrowland en het DJ-duo Dimiti Vegas & Like Mike al jaren mateloos populair met respectievelijk meer dan 14 miljoen en 13 miljoen volgers.  

10) View From My Window krijgt internationale doorbraak 

In volle lockdown, op 22 maart 2020, richtte de Belgische fotografe Barbara Duriau de Facebook-groep “View From My Window” op. Het doel? Mensen - die allemaal in hun kot moesten blijven - toch ook een ander uitzicht te gunnen. De groep ging al snel viraal en werd een wereldwijd succes. In slechts vier weken tijd had de groep meer dan 2 miljoen leden van over de hele wereld. Ondertussen zijn dat er zelfs meer dan 3 miljoen. Groepsbeheerder Barbara bracht de 260 mooiste foto’s uit de groep uit in een boek

Story image
Meta Belgium Public Relations

 

 

 

Over Meta

Meta heeft als missie om mensen de kracht te geven een community op te bouwen en de wereld dichter bij elkaar te brengen. Met de producten van Meta blijven de gebruikers verbonden met hun vrienden en familie, ontdekken ze wat er in de rest van de wereld gebeurt en delen ze wat voor hen belangrijk is. In december 2020 waren er 1,84 miljard dagelijkse gebruikers op het platform en 2,8 miljard actieve gebruikers. Ongeveer 2,6 miljard mensen gebruiken Facebook, Instagram, WhatsApp of Messenger dagelijks. Meta is door Mark Zuckerberg opgericht in 2004, het hoofdkantoor staat in Californië en er zijn inmiddels 58.604 fulltime medewerkers in dienst. Meer informatie over Meta is te vinden op https://newsroom.fb.com/company-info/.

Perscontact

Kim van Bokhoven

Communications Manager Benelux

Team Bepublic

Sander Vanlouwe

Jules Fremaut

Lies Dobbelaere