Één centrale plek voor betrouwbare klimaatkennis

Zonder de juiste kennis die beschikbaar is voor ons allemaal, kunnen we de strijd tegen klimaatverandering niet winnen. Facebook is een omgeving voor wereldwijde kennisuitwisseling en wij weten hoe belangrijk het is dat alle gedeelde kennis betrouwbaar is, zeker als het om klimaatverandering gaat. Daarom hebben we op Facebook het Informatiecentrum klimaatwetenschap, dat we op dit moment aan het uitbreiden en verbeteren zijn. Ook werken we aan nieuwe manieren waarop mensen het centrum online kunnen vinden.

Betrouwbare expertise voor iedereen

Het Informatiecentrum klimaatwetenschap is een centrale verbindingsplek op Facebook waar je wetenschappelijk onderbouwd nieuws en overzichtelijke informatie over het klimaat aantreft. De informatie is afkomstig van betrouwbare organisaties op het gebied van klimaatverandering. In het centrum verzamelen we gedetailleerde informatie die dieper ingaat op het klimaat dan de algemene feiten en tips. We hebben voor ieder wat wils, of je nu voor het eerst in het onderwerp duikt of er al jaren onderzoek naar doet.

Onze digitale klimaatbibliotheek is extreem uitgebreid en bevat zowel serieuze als vermakelijke teksten, allemaal gebaseerd op betrouwbare expertise. In het centrum vind je ook veel lokale informatie voor specifieke landen: het is al beschikbaar in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vanaf vandaag wordt het Informatiecentrum klimaatwetenschap ook beschikbaar in België, Brazilië, Canada, Ierland, India, Indonesië, Mexico, Nederland, Nigeria, Saoedi-Arabië, Spanje, Taiwan en Zuid-Afrika.

Mythen ontkrachten

Niet alleen de hoeveelheid informatie in het centrum groeit, maar ook voeren we er verbeteringen in door. Zo hebben we onlangs een gedeelte toegevoegd met feiten die veelvoorkomende mythen over het klimaat ontkrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verhalen dat een toename van koolstofdioxide in de atmosfeer het plantenleven op aarde goed zou doen of dat ijsbeerpopulaties niet zouden afnemen vanwege opwarming van de aarde. Voor het leveren van de feiten hebben we klimaatcommunicatie-experts van de George Mason University, het Yale Program on Climate Change Communication en de University of Cambridge ingeschakeld.

"Omgaan met online misinformatie blijft altijd lastig, maar het weerleggen van dit soort foute informatie op basis van communicatie-onderzoek is belangrijk werk. Ik kijk ernaar uit om samen meer oplossingen te verkennen.”

- Dr. John Cook van de George Mason University

 

"Misinformatie over klimaatverandering bestond al voor het internet zelf, maar het is sterk toegenomen in de moderne, digitale wereld. Ik ben erg blij met het nieuwe gedeelte van het Informatiecentrum klimaatwetenschap van Facebook voor de ontkrachting van mythen: het helpt om wereldwijd de maatschappelijke bewustwording en de kennis over klimaatverandering te vergroten.”

- Dr. Anthony Leiserowitz van het Yale Program on Climate Change Communication.

 

"De verspreiding van onwaarheden is gevaarlijk voor de internationale samenwerking die nodig is om te voorkomen dat de klimaatopwarming catastrofaal toeneemt. Facebook zit in de unieke positie om circulatie van online misinformatie te bestrijden. Het nieuwe initiatief waar mythen worden ontkracht, is een belangrijke stap richting een betere wereldwijde informatievoorziening."

- Dr. Sander van der Linden van de University of Cambridge

 

Wat doen we nog meer?

Als mensen op Facebook zoeken op klimaatgerelateerde termen, suggereren we om een kijkje te nemen in het Informatiecentrum klimaatwetenschap. We blijven dit doen op de plekken waar het centrum beschikbaar is, zoals in België. In landen waar het centrum nog niet te bereiken is, sturen we mensen door naar het VN-Milieuprogramma, een toonaangevende internationale organisatie op milieugebied. 

Nancy Groves van het VN-Milieuprogramma ziet een goede toekomst in de samenwerking met Facebook: "Voor een gezonde planeet moet iedereen zich samen kunnen inzetten, waar je ook woont. Toegang tot nauwkeurige en actuele informatie is daarvoor essentieel. We kijken ernaar uit ons werk met Facebook voort te zetten en de wereldbevolking toegang te blijven bieden tot de laatste wetenschappelijke bevindingen over de noodtoestand waarin het klimaat verkeert."

Contacteer ons
Press Benelux Facebook
Press Benelux Facebook
Over Meta

Meta heeft als missie om mensen de kracht te geven een community op te bouwen en de wereld dichter bij elkaar te brengen. Met de producten van Meta blijven de gebruikers verbonden met hun vrienden en familie, ontdekken ze wat er in de rest van de wereld gebeurt en delen ze wat voor hen belangrijk is. In december 2020 waren er 1,84 miljard dagelijkse gebruikers op het platform en 2,8 miljard actieve gebruikers. Ongeveer 2,6 miljard mensen gebruiken Facebook, Instagram, WhatsApp of Messenger dagelijks. Meta is door Mark Zuckerberg opgericht in 2004, het hoofdkantoor staat in Californië en er zijn inmiddels 58.604 fulltime medewerkers in dienst. Meer informatie over Meta is te vinden op https://newsroom.fb.com/company-info/.

Perscontact

Kim van Bokhoven

Communications Manager Benelux

Team Bepublic

Sander Vanlouwe

Jules Fremaut

Lies Dobbelaere