Hoe hebben vrouwelijke ondernemers de crisis aangepakt?
Facebook's kmo-nieuwsbrief
.png)
Tijdens de eerste coronagolf sloten ondernemingen waar vrouwen aan het roer staan vaker de deuren dan ondernemingen van mannen. Dat blijkt uit een internationale studie die Facebook voerde samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Wereldbank bij meer dan 25.000 kmo’s in 50 landen. Welke trends zijn er op te merken onder vrouwelijke ondernemers? Hoe trotseren vrouwelijke ondernemers in België de crisis? We bespreken het in deze kmo-nieuwsbrief.
Meer vrouwelijke dan mannelijke ondernemers zetten zaak op pauze
Uit de studie van Facebook blijkt dat tijdens de eerste grote coronagolf wereldwijd 27% van de vrouwelijke ondernemers tijdelijk de deuren sloot, terwijl dat onder mannelijke ondernemers 20% was. De onevenredige verdeling van huishoudelijke taken tussen beide geslachten blijkt één van de belangrijkste redenen te zijn. Waar voor 4 op de 10 vrouwelijke ondernemers (41%) het huishouden een strop bleek voor het werk in coronatijden, zaten slechts een kwart van de mannelijke ondernemers in hetzelfde schuitje. Bijna een vierde van de vrouwelijke ondernemers (23%) gaf aan tijdens de eerste grote golf meer dan zes uur per dag te besteden aan huishoudelijke taken, tegenover een tiende (11%) van de mannelijke ondernemers. 30% van de vrouwelijke ondernemers zet zich dan weer in voor kinderen of zorgbehoevenden in de familie, terwijl slechts 12% van de mannen dat voor zijn rekening neemt. En dat eist zijn tol op het werk.
“Ook hier in België zien we een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Tijdens het hoogtepunt van de eerste coronagolf sloot volgens het onderzoek 23% van de vrouwelijke ondernemers de deuren tegenover 16% van de mannelijke ondernemers. We willen mensen bewust maken van deze ontwikkeling zeker nu de tweede grote ‘coronagolf’ vertrokken is."
Alexis Lebedoff, Country Manager van Facebook België
Vrouwen ondersteunen tijdens nieuwe golf
De versoepelingen van de coronamaatregelen brachten in vrijwel alle landen opnieuw een evenwicht. Maar nu een nieuwe lockdown van start is gegaan, wil Facebook zijn steentje bijdragen om vrouwelijke ondernemers extra te steunen. Country manager Alexis Lebedoff geeft binnenkort een sessie voor vrouwelijke ondernemers in de Facebook-community “Alfavrouwen”. Die community werd enkele jaren geleden opgericht door de 27-jarige Jessica De Block en Amy Vandeputte om vrouwelijke ondernemers in Vlaanderen een boost te geven. Vandaag telt de groep meer dan 7.000 leden. De Alfavrouwen herkennen de problemen waar veel vrouwelijke ondernemers tijdens de eerste golf mee worstelden.
“Heel wat vrouwen in onze community gaven aan hoe moeilijk ze het hadden met het runnen van hun onderneming tijdens de eerste coronagolf. Sociale media zoals Facebook waren plots veel belangrijker dan voordien om kleine ondernemingen draaiende te houden. Vragen over hoe ze bepaalde sociale media-tools konden inzetten waren dan ook talrijk. Vanuit onze community willen we mannen en vrouwen zo goed mogelijk ondersteunen. We zijn daarom blij dat Facebook rechtstreeks aan onze community tips en advies geeft over hoe we het platform nog beter kunnen inzetten voor onze onderneming en hopen dat het vrouwen helpt om de tweede coronagolf te trotseren. ”
Jessica De Block, oprichter van Alfavrouwen
Belgische vrouwen jagen dromen na tijdens de lockdown
Ondanks de vele uitdagingen waar vrouwelijke ondernemers mee zijn geconfronteerd, is deze groep ook enorm innovatief en veerkrachtig gebleken. Zo pasten verschillende vrouwelijke ondernemers succesvol hun bedrijfsmodel aan en zagen een aantal tijdens de lockdown zelfs de kans om hun ondernemersdroom na te jagen. Daarbij was de stap naar een digitale omgeving voor de meeste ondernemingen een noodzaak. Facebook kon hen daar succesvol bij helpen.
-
Guud biedt producten en steun aan vrouwen die hun menstruele cyclus of vruchtbaarheid willen verbeteren. Waar ze voor de crisis een B2B-focus hadden, draaiden ze zich vanaf de crisis helemaal om naar consumenten. Veel bedrijven sloten immers hun deuren en hadden geen tijd en ruimte meer voor initiatieven zoals die van Guud. Ze richten een gesloten Facebook-groep op waar vrouwen openlijk over hun menstruele cyclus en vruchtbaarheid kunnen spreken. Via hun Facebook-pagina geven ze dan weer webinars over het onderwerp en lanceren ze hun eigen producten, zoals zwangerschaps- en ovulatietesten. De Facebook-groep telt ondertussen meer dan 850 vrouwen. Vrouwen hebben dankzij de groep een plaats gevonden waar ze hun vaak persoonlijke vragen rond vruchtbaarheid kunnen stellen. Sinds oktober staat hun volledig aanbod aan producten online. Dankzij de sterke community die ze via Facebook opgebouwd hebben, verloopt de verkoop van producten een stuk vlotter.
-
Op 7 maart 2020 openden Jana en Yo, een moeder en dochter uit Olen, La Vie En Yo , een kledingwinkel… om ze door de coronamaatregelen na een dikke week terug te moeten sluiten. Gelukkig kon La Vie en Yo terugvallen op een online webshop. Ze zetten Facebook in om bekendheid te genereren, maar ook om hun verkoop vlotter te doen verlopen. Al 1.314 mensen vonden hun weg naar deze onderneming in de crisis.
Over Facebook’s initiatieven voor kmo’s
Facebook werkt continu aan tools en oplossingen voor kleine ondernemers. Zo is er Facebook Shops, om online shoppen te vereenvoudigen, maar zijn er ook tools zoals Instagram stickers om lokale bedrijven te steunen. Daarnaast organiseert Facebook gratis trainingssessies met Unizo en UCM. Meer resources voor ondernemers: https://www.facebook.com/business/resource
Over het onderzoek
Benieuwd naar de laatste internationale ontwikkelingen van kmo’s in de coronacrisis? Je leest er meer over in het Global State For Small Business-rapport via deze link. De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers worden uitvoerig in dit onderdeel van het rapport besproken. Op dit moment zijn er al data verzameld in mei (wave 1), juni (wave 2), juli (wave 3) en augustus (wave 4). Tijdens de eerste wave namen 271 Belgische ondernemers deel aan het onderzoek. In de vierde wave 123.