Inkomsten genereren blijft grote zorg voor 1 op 3 Belgische kmo’s
Facebook's kmo nieuwsbrief
.png)
De coronacrisis blijft hard wegen op Belgische ondernemers. 30% blijft problemen ondervinden om inkomsten te genereren. Dat blijkt uit het laatste deel van het Global State of Small Business Report van Facebook, OESO en De Wereldbank. Online vinden ondernemers wel hoop. Niet alleen in de vorm van hogere online verkoopcijfers, maar ook via steunbetuigingen en initiatieven op Facebook en Instagram.
Het Global State of Small Business Report onderzocht van de periode mei tot en met eind oktober 2020 de impact van de coronacrisis op kleine ondernemingen wereldwijd. Dat gebeurde via maandelijkse peilingen. Na zes maanden blijft een groot deel van de Belgische kmo’s de toekomst somber inzien: slechts 42% voelt zich optimistisch over de toekomst van het bedrijf. De Belgische ondernemer blijft zich vooral zorgen maken om de komende maanden inkomsten te generen. De verkoop is dan ook nog steeds een uitdaging. Eind oktober gaf 50% van de Belgische kmo’s aan minder te verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar. Online verkoop blijft voor veel ondernemers dan ook cruciaal. Bij 23% van de Belgische ondernemers lag de online verkoop hoger dan voor de crisis. Dat merkt ook taxidermist Jeroen Lemaitre van de Leuvense speciaalzaak Animaux Spéciaux:
“De crisis weegt zwaar op ons. We moesten de deuren van de winkel al verschillende keren sluiten. Als we dan wel weer klanten mogen ontvangen, blijft dat in beperkte bezetting omdat we in de winkel ‘social distancing’ niet voldoende kunnen respecteren. Daardoor moest ik zelfs één van mijn drie medewerkers laten gaan. We besloten dan ook om volop in te zetten op online verkoop. Iets wat we in het verleden nooit hadden gedaan. Dat deden en doen we nog steeds vooral met behulp van Facebook en Instagram. Dat was immers de gemakkelijkste manier om onze online zichtbaarheid verhogen. En dat werkt enorm. Ons gemiddelde van 19 bestellingen per maand is gestegen tot 350! Door in te zetten op deze online tools steeg onze omzet zelfs met 15% ten opzichte van vorig jaar.”
Kmo’s vinden steun in berichten, reacties en communities op Facebook en Instagram
Naast online te kopen, uiten veel Belgen hun steun voor de lokale handelaars ook online. Dat merkt Facebook na een analyse van berichten en reacties. In de afgelopen drie maanden registreerden Facebook dat in België meer dan 250.000 berichten en reacties zijn geplaatst op Facebook en Instagram om kleine ondernemers te steunen en aan te moedigen lokaal te kopen. Daarnaast is in België de laatste 3 maanden ook meer dan 11.000 keer een speciaal door Instagram opgerichte sticker in Instagram Stories gebuikt om steun voor kmo’s te uiten.
De steun voor Belgische kmo’s kwam niet alleen vanuit consumenten. Veel Belgische ondernemers namen ook zelf initiatieven om elkaar te helpen. Zo richtten ze verschillende groepen op Facebook op om in contact te komen met elkaar. Daar bespraken ze de uitdagingen waar ze plots voor stonden en wisselden ze tips uit hoe ze deze uitdagingen konden aanpakken. Zo verenigden 6.700 ondernemers zich in de Facebook-groep “Ondernemen in en na de corona crisis”, opgericht door de business coach Carl Van de Velde. Vele ondernemers vonden daar hulp om de verschillende uitdagingen van deze crisis aan te pakken.
Gratis tools voor ondernemers
Facebook besefte dat hun platform voor veel ondernemers een belangrijke en toegankelijke tool was om hun business online voort te zetten. Daarom nam het bedrijf het afgelopen jaar verschillende initiatieven voor lokale ondernemers. Zo organiseerden ze hier in België gratis trainingen samen met Unizo en UCM over hoe ondernemers hun zichtbaarheid online kunnen vergroten. Ook maakte Facebook 300.000 euro aan subsidies vrij voor 83 Brusselse ondernemingen.
Op internationaal niveau riep de organisatie een speciale website in het leven met allerhande tips en “handleidingen” om ondernemers met specifieke vragen te helpen. Verder ontwikkelde Facebook uiteraard ook allerlei nieuwe en gratis bedrijfstools. Zo kunnen ondernemers sinds dit jaar hun online winkelervaring op Facebook en Instagram vergroten via Facebook Shops. Daarnaast kunnen ze ook - net zoals in de fysieke wereld - een prijs vragen voor de live events die ze organiseren. Zeker voor de cultuursector, maar ook voor personal trainers, was dit een enorme meerwaarde. Zij kunnen al lange tijd geen mensen meer in hun zalen of gyms ontvangen.
Wil je meer weten over de ondernemer of de ondernemersgroep in deze nieuwsbrief, of hun verhaal uit eerste hand horen? Laat het ons weten via press-benelux@fb.com, dan brengen we je met hen in contact.