Ondernemen op Facebook: Creatieve online initiatieven door Brusselse lokale favorieten

Ondernemers hebben het zwaar te verduren. Toch zijn er ook die ten tijde van crisis van een nood een deugd maken. Nu we allemaal langzaam (en halsreikend) uitkijken naar economisch herstel, zien we dat kmo’s creatieve manieren hebben gevonden om in contact te blijven met hun achterban via online tools. Ook maken Belgische kmo’s gebruik van digitale tools om hun omzet te herstellen of te behouden: 37% haalt inmiddels ten minste 25% van zijn verkoop uit digitale activiteiten (bron: Facebook’s Global State of Small Business Report).
We hebben de afgelopen tijd veel mooie, creatieve en innovatieve ideeën voorbij zien komen! Er ontstaan zelfs heuse trends als het gaat om ‘het nieuwe ondernemen’. Logisch, want hoe bereik je anders al die mensen thuis?
Des te meer reden om deze creatieve ondernemers eens flink in het zonnetje te zetten. Bij Facebook hebben we gekeken naar de kmo’s die in de Brussels Community City Guide zijn opgenomen. Een gids, die we in december 2019 uitbrachten, gemaakt van de Brusselse community voor de community. Beheerders van Facebook-groepen, die de stad van binnen en buiten kennen, cureerden hun favoriete restaurants, winkels, sportclubs en meer. De cultuur van de stad is een reflectie van lokale communities en buurten. Levendige en diverse communities zijn essentieel en lokale ondernemers spelen hier een grote rol in. Destemeer is er noodzaak om hen te ondersteunen in de weg naar herstel.
Laat je inspireren door deze lokale favorieten en de manier waarop ze online tools voor zich hebben laten werken ook tijdens de coronacrisis. Wil je met ze in contact komen? Laat het ons weten via press-benelux@fb.com
Een fris hoofd en lijf bij Yyoga
Tijdens de lockdown is Yyoga, met studio’s in Brussel en Antwerpen, begonnen met gratis online yoga lessen via Facebook Live. “Dit was de gemakkelijkste manier om met onze fans te communiceren tijdens het sluiten van de studio’s. We waren positief verrast door de reacties van zowel nieuwe volgers, als ook oud-cursisten die van over de hele wereld deelnamen aan de lessen. We hebben een hele internationale groep leden die terug ging naar hun vaderland kunnen bereiken en aan ons blijven binden. Dit geeft echt een community gevoel in deze moeilijke tijden.” Yoga blijkt sowieso een goede wijze om deze coronatijden een plek te geven. “We zeggen wel eens dat je yoga beleeft zowel op, als naast de mat. Als je de yoga mindset implementeert in je dagelijks leven leert je ook om uit te zoomen en te zien waarom je soms heftig reageert op bijvoorbeeld frustratie, angst en onzekerheid.”
Goethe-Institut innoveert evenementen en talencursussen
Cultureel instituut Goethe-Institut streamt hun grote culturele evenementen met thema’s als Postkolonialisme en Vrijheid in Europa voorlopig online. Daarnaast worden de taallessen van het instituut online aangeboden, voornamelijk om nieuwe doelgroepen aan te spreken. Een ander innovatief voorbeeld is ‘Goethe on Demand’, een video streamingdienst waar voor een beperkte tijd unieke special focus films getoond werden. “Het blijkt dat Belgen erg van Duitse films houden want dit was een groot succes.” Het platform werd via Facebook en Instagram gepromoot door het Goethe-Institut tijdens de piek van de lockdown. “Ons online aanbod zal een constante factor blijven bovenop het face-to-face contact ook in de toekomst.”
Buurtkantine Refresh BXL zet Facebook Shops in
Een gezonde maaltijd bieden gemaakt van lokale producten, dat is het concept van Refresh BXL. Met als missie om het voedselsysteem te verduurzamen. Ze telen onder anderen groenten uit eigen tuin. Het bedrijf experimenteert momenteel met Facebook Shops, als het ware een online etalage, zo brengen zij hun gerechten verder onder de aandacht. “Elke keer dat we nieuwe gerechten posten, merken we dat klanten hiervoor langskomen.”
Zo steunen wij ondernemers
Specifiek tijdens COVID-19 heeft Facebook kmo’s extra tools geboden om zaken te kunnen doen in deze uitdagende tijden. Zo hebben we een Business Resource Hub geïntroduceerd voor kennis en gratis trainingssessies voor kmo’s georganiseerd in samenwerking met Unizo, nieuwe tools aangeboden voor gebruikers om hun favoriete lokale bedrijf te ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van het starten van een inzamelingsactie en Facebook Shops gelanceerd - om online shoppen te vergemakkelijken.
En gisteren kwam daar een subsidieprogramma voor kleine ondernemers bij, bedoeld om een aantal in Brussel gevestigde bedrijven te ondersteunen in deze onzekere tijd. De subsidie bestaat uit een combinatie van een rechtstreekse financiering en advertentietegoed, dat de bedrijven kan helpen meer (potentiële) klanten te bereiken. De inschrijvingen voor het programma zijn op 29 september 2020 om 10.00 uur geopend en sluiten op 8 oktober om 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op facebook.com/grantsforbusiness.